7 съвета как да избегнем запушени канали по празниците

Празниците са време за радост и споделяне, но те също така могат да бъдат време за проблеми с канализацията. Запушените канали могат да бъдат неприятни и дори опасни, особено ако се появят по време на празниците, когато домакинствата са пълни с гости.

Следването на препоръките за правилна поддръжка на канализацията не само осигурява нейната функционалност, но и предотвратява финансови и времеви загуби в дългосрочен план.

 

запушени канали по празниците

 

Съвет 1: Изхвърляйте правилно мазнините и хранителните отпадъци

Не изхвърляйте остатъците и  мазнини в канализацията. Остатъци от готвене, като масло и мазнини, могат да се затворят и образуват пречки.

Преди изхвърляне в контейнер за отпадъци, изчакайте, докато мазнината се охлади и стане твърда.

 

Съвет 2: Използвайте решетки в за сифоните

Поставете решетки в сифоните на кухненската мивка и банята, за да задържите косъмчета, хранителни частици и други отпадъци, преди те да влязат в канализационната система.

Ако сифонът ви е запушен, почистете го с помощта на гореща вода и сода за хляб.

 

Съвет 3: Редовно почиствайте сифоните

Преди да започнете да готвите за празничната трапеза, отделете време да почистите канализацията. Това ще помогне за предотвратяване на запушване, причинено от мазнини, остатъци от храна и други отпадъци.

Почиствайте редовно сифоните в банята и кухнята, за да премахнете косъма и други отпадъци, които могат да предизвикат запушване.

 

Съвет 4: Използвайте екологични почистващи продукти

Избягвайте агресивни химикали и предпочитайте екологични почистващи продукти. Те са по-благоприятни към канализационната система и околната среда.

Също така използвайте почистващи средства в разумни количества, за да предотвратите натрупването на остатъци и проблеми с канализацията. Не използвайте продукти за почистване на канализацията, които съдържат хлор. Хлорът може да повреди канализацията.

Ето как да почистите канализацията си с домашно приготвен препарат:

  • Изсипете 1 чаша сода за хляб в канала.
  • Изсипете 1 чаша оцет в канала.
  • Оставете сместа да престои за 30 минути.
  • Изплакнете канала с топла вода.

 

Съвет 5: Не изхвърляйте неподходящи предмети в тоалетната

Избягвайте изхвърлянето на неподходящи предмети, като хартия, кърпички за еднократна употреба, хигиенни материали или памучни тампони, в тоалетната. Те могат да създадат блокаж и да предизвикат проблеми с канализацията.

Ако имате коте и използвате котешка тоалетна, е важно редовно да почиствате и поддържате котешката тоалетна, като изхвърляте отпадъците по правилния начин. Котешките тоалетни използват специфичен вид пясък, който могат да създаде проблеми, ако бъде изхвърлен в канализационната система. В някои случаи могат да задръстят тръбите и да предизвикат блокажи.

 

Съвет 6: Не претоварвайте канализацията

По време на празниците и специални събития, домовете често изхвърлят по-голям обем отпадъци, като хранителни частици, хартия и други материали. Не изхвърляйте прекалено много отпадъци в канала наведнъж. Това може да доведе до запушване.

 

Съвет 7: Обърнете се към професионалисти при необходимост

Ако каналът ви се запуши, не се опитвайте да го почистите сами. Възможно е да навредите на канализацията или дори да се нараните. Потърсете професионална помощ от фирма за отпушване на канали.

Ако забележите нещо необичайно или имате съмнения за проблеми с канализацията, е добра идея да се свържете с професионалист в областта, който може да извърши проверка и да отстрани проблемите.

Със следването на тези съвети, можете да помогнете да избегнете запушването на канализацията като я поддържате в добро състояние през празничния сезон.