Отпушване на канализационни шахти

Канализационните шахти са необходими за ревизия на канализацията и за улавяне на едри отпадъци, за да не се допусне запушване по-нататък в тръбите. Освен за отвеждане на вода от линейна канализация те са основни съоръжения за събиране на вода в дворове, в близост до улуци, в градини, около басейни.

Шахтите за отвеждане на водите и ревизии се намират обикновено в най-ниската част на жилищните или обществените сгради, което може да бъде мазе или подземен гараж. Ето защо при необходимост трябва да се инспектират редовно, за да се отпушат, ако има вече започнало натрупване на отпадъци. При попадане на голямо количество замърсявания, едри и дребни, в шахтите се образува почти пълно или пълно запушване.

 

Отпушване на канализационни шахти

 

Почистване и отпушване на шахти за ревизия и отводняване

За да не се стигне до масивно запушване на шахта, използвайте услугата на Интер Канали за почистване и отпушване на тези основни елементи от канализацията.

Ако шахтата е пълна с отпадни води, първо извършваме изпомпване с помощта на камион с цистерна. Така се изваждат и част от едрите отпадъци, независимо дали има начално, или пълно запушване.

След това пристъпваме към разбиването на плътния слой от запушващи малки отпадъчни частици, прах и други, като използва професионално оборудване – отпушване с вода под налягане със специализирана техника, разполагаща с мощност, съобразена с размера на запушването.

Последният етап от дейностите ни е промиване с вода под налягане, за да отстраним и малките частици, останали от запушването и да сме сигурни, че водата се оттича нормално.

 

отпушване на шахти за ревизия и отводняване

 

Видеодиагностика при често повтарящ се проблем със запушена шахта

След като шахтата бъде отпушена, може да се извърши видеодиагностика на канала, за да се установи каква е причината довела до запушването. Понякога това може да се дължи на повреда в тръбите или да попаднал твърд предмет от строителни отпадъци. Видеодиагностиката помага да се локализира мястото на проблема и след това да се предприемат съответните мерки за неговото отстраняване, така че да не се стига до повторно запушване на шахтата.

 

видеодиагностика на шахти

 

Правилното изхвърляне на отпадъците предотвратява запушвания на ревизионни шахти

При ревизионни и отводнителни шахти, които поемат води от линейната канализация, запушвания се получават при изхвърляне на едри отпадъци, мазнини, остатъци от храна, косми и други. При шахти, които поемат отпадни води от открити пространства, като дворове, градини, басейни, често запушвания се получават от остатъци от растения, листа, по-големи количества прах и пръст, камъчета, както и битови отпадъци изхвърлени по невнимание в тези пространства.

Не допускайте такива отпадъци да попадат в канални отводнителни системи. Те могат да причинят запушвания както в каналите, така и в шахтите. Изхвърляйте отпадъците с общия боклук или разделно, според състава им.

 

Не оставяйте шахтите без капаци

Всички ревизионни шахти и шахти за отводняване са снабдени с капаци. Не оставяйте шахта без капак, защото така в нея могат лесно да попадат както дребни, така и едри замърсявания.

 

При запушена шахта има риск от наводняване и щети

При запушване на универсални събирателни шахти бързо може да се стигне до наводняване и до щети поради заливане с отпадни води на двор, мазе, връщане на мръсна вода в басейна. Затова ни потърсете за отпушване веднага щом установите, че има дори малко затруднение при оттичането.

Екипът на Интер Канали е непрекъснато на разположение за отпушване на канализационни шахти в домове, дворове, до басейни и други.

 

Често задавани въпроси

ВъпросОтговор
Колко бързо може да реагирате при възникнал проблем със запушена шахта?Реагираме бързо в рамките на 1 час за град София и околните населени места.
Как може да разберем, че шахтата е запушена и се нуждае от отпушване?Първият сигнал за запушена шахта е неприятната миризма, която се усеща. При запушена шахта канализационните води трудно се оттичат или напълно спират да се оттичат и може да се стигне до наводняване на помещението.
Колко време отнема отпушването на шахта?Времето за отпушването зависи от състоянието на шахтата и канала. Ако всичко е нормално, може да отнеме около 30 минути, за да се приключи с отпушването и да се промие след това.
Ако шахтата се запушва често, какво да предприемем?При често повтарящи се запушвания на шахта се препоръчва да се направи видеодиагностика, за да се установи какъв е точно проблема и да се отстрани.