Почистване на шахти и канали

След зимния сезон най-често е наложително да се направи проверка на ревизионните шахти, което е гаранция за чиста канализация без запушване на канала през предстоящия сезон.

Ревизонни шахти се изграждат там, където се събират по-малки канални тръби в една по-голяма.  Функцията на шахтатата е да осигурява достъп до канализацията, така че тя да може да се почиства, отпушва или диагностицира с камера при аварийни ситуации.

 

Почистване на шахти и канали

 

Видове резивизонни шахти

Най-важното предназначение на всяка ревизионная шахта е да осигури бърз вход към тръбопроводните системи за отвеждане на отпадни води за всички необходими дейности, свързани с поддържането на канализационната мрежа.

Ревизионни шахти могат да бъдат преходни или събирателни и се поставят обикновено:

  • на местата, където каналът променя размерите си;
  • на места, където каналът променя посоката си или наклона.

Те имат различни размери според проектирането на канализационните мрежи и могат да са ф 600, ф 800 или ф 1000, за да се осигури възможност за вкарване на устройства за почистване, отпушване и диагностика на канала.

 

Почистване на шахти и канали

Важно е размерът на шахтата да предоставя възможност за удобно почистване и промиване при  случаи на запушване. Нерядко се случва в ревизионните шахти да попаднат тухли или други строителни и битови отпадъци, от които да задръсти канализацията. В такива случаи се налага първо да се извърши почистване на шахтата. То може да стане ръчно или машинно.

  • Ръчно почистване на шахти

При ръчния метод на отпушване се слиза долу в шахтата с необходимите ръчни инструменти (кирка, лопата и кофа и др.) и се освобождава шахтата от попадналите в нея отпадъци.

  • Машинно почистване на шахти

След като са събрани по-едрите отпадъци ръчно или ако е имало само тиня и дребни предмети, причинили запушване, се използва машинно отпушване посредством цистерна с мощен компресор, която изсмуква боклуците в резервоар.

Събраната отпадна вода, премесена с мръсотия се извозва до специални за целта депа, където водата се филтрира и пречиства.

Интер Канали е сключила договор със Столична община и има лиценз за извършване на дейност, свързана с почистване на шахти и извозване на отпадни води.

 

Отпушване на шахти и канали

Едва след като шахтата бъде почистена ръчно или машинно, може да се премине към отпушването на шахтата и канала. Фирмите за отпушване на канали използват два метода за отпушване: с вода под налягане и с каналопочистваща машина.

  • Машинно отпушване с вода под налягане

Интер Канали разполага с различни по размер машини за отпушване с вода под налягане в зависимост от необходимия дебит на налягането на водния стълб. Всички те са снабдени с гъвкави дълги маркучи, които могат да достигнат до най-трудно достъпните участъци. С помощта на мощната водна струя се пробиват запушванията и след това се промиват шахтата и канала.

  • Отпушване с каналопочистваща машина ROTHENBERGER R 600

Каналопочистващата машина ROTHENBERGER R 600 използвана от Интер Канали поддържа стабилни обороти дори при по-продължителна работа, тъй като е с мощен двигател. Разполага с 5 броя различни спирали и дълъг маркуч за водене с възможност за прецизно действие. Предназначена е за машинно отпушване на тръби ф 20 -100 мм.

За поддържането на всяка една шахта е важно при изграждането да има поставен бетонов пръстен като рамка, върху която се поставя нейния метален (циметов или чугунен) капак. Това е от особено значение, когато става въпрос за улична шахта, която е подложена на директен натиск от товара на превозните средства. Здравият и добре поставен капак трябва има важната роля да предпазва шахтата от навлизането на външни замърсители и да осигурява бърз достъп до нея.