Отпушване сифон на мивка с демонтаж и монтаж

Когато водата се събира в мивката или се оттича бавно, това е сигнал за запушване на сифона. Има различни начини за неговото отпушване – като използвате химически препарати, вакуум пампа, домашни средства със сода бикарбонат, сол, оцет и вряла вода.  В някои случаи, отпушването може да изисква демонтаж и монтаж на сифона, особено ако пречката е по-сложна или ако е необходимо да се извърши основно почистване.

Демонтажът и монтажът на сифона на мивката може да изисква определени умения и инструменти, и ако не сте запознати с тази процедура, по-добре би било да потърсите професионална помощ от специалист по отпушване на сифони.

 

Отпушване сифон на мивка

 

Кои са най-честите причини за запушване на сифон на мивка

Неправилна употреба на мивката, липса на редовна поддръжка и почистване на сифона, както и влиянието на твърда вода могат да бъдат фактори, които допринасят за запушването на сифона на мивката. Най-честите причини за запушване на сифона на мивка са следните:

 • Натрупване на косми и влакна –  При използването на мивката за измиване на коса или бръснене, могат да се натрупат в сифона косми, които да запушат сифона.
 • Натрупване на хранителни остатъци – Хранителни остатъци, като мазнини, хлебни парченца, зеленчуци и други, могат да се натрупат в сифона, особено ако се измиват директно в мивката, и да предизвикат запушване.
 • Натрупване на сапунена пяна и калциеви отлагания – Сапунената пяна и калциевите отлагания от твърда вода могат да се натрупат в сифона на мивката и да образуват запушения, които да ограничат изтичането на водата.
 • Деформации или повреди на сифонът – Деформации, повреди или износване на сифона на мивката могат също да бъдат причина за запушване, поради което да бъде необходимо заменяната му.

Стъпки за отпушване на сифон с демонтаж и монтаж

Отпушването на сифона на мивката с демонтаж и монтаж може да бъде доста сложна процедура, затова е важно да се подготвите и да следвате правилните стъпки, за да избегнете евентуални проблеми или повреди на сифона или водопроводната система.

 1. Изключете водата.
 2. Затворете водата от крана, който снабдява мивката с вода, за да се предотврати случайно изтичане на вода по време на процеса на отпушване.
 3. Поставете кофа или леген под сифона на мивката, за да съберете водата и отпадъците, които може да изтекат по време на демонтажа на сифона.
 4. Отстранете връзката между сифона и мивката. Обикновено сифонът е свързан към мивката с помощта на пластмасови гайки, които могат да бъдат развити ръчно.
 5. Отстранете връзката между сифона и тръбния канал. Сифонът е свързан и с тръбния канал, който отвежда мръсната вода. Отстранете гайката, за да отделите сифона от него.
 6. Извадете сифона от мивката. Внимателно издърпайте сифона нагоре, за да го отделите от мивката. Може да бъде необходимо да го въртите леко наляво и надясно, за да го отстраните напълно.
 7. Почистете сифона и тръбния канал. Използвайте четка или кърпа, за да почистите сифона от отпадъците и наслояванията. Също така, проверете тръбния канал за евентуални пречки и ги отстранете.
 8. Монтирайте сифона отново на мивката. Внимателно го поставете в отвора на мивката и го завийте в обратен ред на демонтажа. Затегнете гайките ръчно.

Демонтажът на сифона може да изисква определени знания и опит в работата с водопроводни системи. Уверете се, че сте запознати с основните принципи на работата на сифона и с процедурата за демонтаж и монтаж преди да пристъпите към тази операция.

Ако не сте сигурни в своите умения или опит, или ако проблемът е сложен, може да е по-добре да потърсите професионална помощ, за да избегнете евентуални повреди на водопроводната система.

Редовната поддръжка и почистване на сифона, както и правилната употреба на мивката, може да помогне да се предотврати запушването на сифона и да се поддържа нормалния проток на водата.