Отпушване на подов сифон

Сифонът на пода на банята е особено уязвим за запушвания. Той се намира на най-ниското ниво и в него лесно могат да попаднат не само прахът от въздуха, но и всякакви остатъци от сапун, косми и други. При миене на пода, ако предварително не е почистен, с водата също се отмиват всякакви частици и замърсявания, които попадат в сифона.

 

Отпушване на подов сифон

 

Отпушване на сифона

За да се отпуши сифонът, първо трябва да се извадят наслоените отпадъци. Това се извършва лесно от специалисти, като се използват професионални уреди. Един от тях е професионалната спирала, към която има различни накрайници. С тях може да се извадят натрупванията. След това със спиралата се прониква навътре, за да се провери проходимостта и на канала след сифона. Спирала може да се използва, ако сифонът не е с S-образна форма.

След това трябва да се промият добре сифонът и каналът, за да се премахнат всякакви малки частици от запушването.

 

Отпушване на сифон с домашни средства

Ако запушването не е много голямо, с домашни средства може да постигнете отпушване, но дори и тогава е добре да извикате специализирана фирма за отпушване на канали. Те ще проверят сифона и канала, ако трябва, ще довършат почистването с професионални уреди и ще промият добре цялата система.

Един от любителските уреди, с които можете да пробвате отпушване на сифона, е ръчната вакуумна помпа. Поставете долната част с форма на камбана върху отвора на сифона и започнете да натискате. Така ще се създаде вакуум, въздухът ще се изтласка в сифона и от там в канала и ще се раздвижат и разместят натрупванията, причиняващи запушването. Трябва след това да промиете, за да почистите окончателно сифона и канала.

Освен с вакуум помпа можете да пробвате отпушване на сифона с комбинация от сода бикарбонат и оцет. Първо изсипете чаша сода, а след това чаша оцет. Закрийте отвора на сифона и изчакайте поне час, докато протече реакцията между продуктите. На края трябва да промиете обилно за окончателно почистване.

 

Трудността при отпушването на подовите сифони е в това, че те са с различни конструкции

За да отпушите сифона в банята, когато има солидно запушване, трябва да знаете каква е конструкцията му. Това е по силите само на специалистите. Тук ще опишем накратко само най-разпространения тип. Този тип е рогов сифон. Тези сифони имат форма на конусовидна чаша. Тази чаша играе ролята на клапан, който предотвратява връщането на неприятната миризма от канала в банята. Освен това роговите сифони имат и филтър, който задържа по-едрите отпадъчни частици.

Ако запушването е масивно, за да се справите с него, трябва да знаете какъв тип сифон имате. Не правете опити, без да сте сигурни, че ще се справите. По-добре оставете отпушването на специалистите от Интер Канали.

 

Не използвайте препарати за отпушване от магазина

Много е лесно да се изкушите и да купите препарат за отпушване от магазина. Но такива препарати съдържат силни химикали и това лесно може да повреди сифона. Тогава освен отпушване ще е необходимо и да се смени самият сифон, което е свързано с повече работа и повече разходи.

Когато се запуши сифонът на пода, обадете се на нашата фирма за отпушване на канализация – Интер Канали. Ще направим оглед и ще преценим как да предприемем отпушването. В много случаи използваме професионално оборудване за отпушване под налягане. Така се премахват и най-солидните натрупвания и сифонът и каналът се освобождават. След това промиваме сифона и канала, за да бъдат напълно почистени.