Основни проблеми с канализацията: течове, замърсяване и запушване на тръбите

Основните проблеми, които могат да възникнат в канализацията са свързани с течове, замърсяване и запушване на тръбите. Течовете могат да се дължат на неправилна инсталация, износване на материалите, натиск и напукване на тръбите или други фактори.

Замърсяването на тръбите може да бъде предизвикано от натрупване на отпадъци, котлен камък, мазнини, хранителни остатъци и други замърсители. Запушването може да се дължи на замърсяване, наличие на чужди тела или деформации на тръбите.

Редовната поддръжка на канализацията може да помогне за предотвратяване на тези проблеми и за осигуряване на правилното функциониране на канализационната система.

 

Основни проблеми с канализацията

 

Течове

Течовете в канализационната система могат да доведат до замърсяване на околната среда, нарушаване на хигиената и причиняване на сериозни проблеми в жилищните или обществените сгради.

Сигнал за теч може да бъде неприятната миризма, която идва от канализационната система. В такива случаи трябва да се обърнете към професионалисти, които да извършат видео инспекция на канализационната система, за да открият и отстранят евентуалните проблеми.

 

Замърсяване на тръбите

Причините за замърсяването на тръбите в канализацията могат да бъдат различни –  хранителни отпадъци, мазнини, косми, пясък, камъчета, хартия и други нечистотии, които се изхвърлят. От всички тези неща се отлагат натрупвания върху стените на тръбите и намаляват тяхната пропускливост.

Замърсяването на канала може да бъде разпознато, когато водата започне бавно да се оттича и понякога се чува шум, когато минава през тръбите.

Ако забележите тези симптоми, вероятно трябва да се почисти канала, за да се отстрани замърсяването и да се възстанови нормалното функциониране на канализационната система.

За да предпазите канализацията от замърсяване, спазвайте следните съвети:

 • Не хвърляйте хранителни отпадъци, мазнини, косми, хартия и други нечистотии в канализационната система;
 • Използвайте цедка и я почиствайте редовно от събраните отпадъци при миенето на съдове;
 • Използвайте почистващи препарати и средства за премахване на замърсяванията периодично, за да предотвратите натрупването на минерални отлагания и други нечистотии в тръбите;
 • Избягвайте използването на химикали за почистване на канали, защото те могат да доведат до повреди на тръбите;
 • Редовно почиствайте сифоните в банята и кухнята, за да предотвратите замърсяването на тръбите
 • Обърнете се към специалисти, когато забележите симптоми на замърсяване или запушване на тръбите, за да получите професионална помощ при почистването на канализационната система.

 

Запушване на тръбите

 

След като е налице замърсяване на тръбите в канализацията и не се вземат необходимите мерки дълго време, най-вероятно ще се стигне до запушване на канализацията.

Ако забележите един или повече от тези симптоми, е препоръчително да се свържете с професионалисти по отпушване на канали, които могат да преценят проблема и да ви предоставят необходимата помощ:

 • Забавено оттичане на водата;
 • Появяване на неприятен мирис от канала;
 • Излизане на вода на неочаквани места, като например във ваната, под мивката или на двора;
 • Повишено ниво на водата в тоалетната чиния или банята, когато се изпразни;
 • Издаване на необичайни звуци като бълбукане от канализационната система.

 

Най-важното е да не забравяте, че с редовна поддръжка и грижа за канализационната система можете да намалите риска от появата на проблеми и да осигурите правилното й функциониране.

Не забравяйте да почиствате сифоните от косми и не изхвърляйте големи количества и неподходящи отпадъци в канализационната система като мокри кърпички, дамски превръзки, памучни тампони и др. При поява на проблем вземете веднага необходимите мерки за неговото отстраняване, за да не се стига до по-сериозни повреди и скъпи ремонти, които ще ви създадат много неудобства и притеснения.