Как да отпушим канала на мивката

Отпушване на мивка се налага често. Най-вече това се случва в кухнята, където в канала попадат не само частици от храни, но и мазнини. Натрупването на замърсявания в канала на мивката в банята е от частици от сапун, препарати за миене, ръчно пране набързо, както и косми. Ако миете домашния любимец, космите от козината му също допринасят за общото замърсяване.

При сериозно запушване най-добре е да се обадите на специалисти – екипа на Интер Канали.  А при намаляване на скоростта на оттичане на водата в мивката можете да приложите следните начини на отпушване и почистване на канала.

 

Как да отпушим канала на мивката

 

За канал, в който се изсипват мазнини

Ако изсипвате мазнини от готвене в канала на мивката в кухнята, това бързо ще доведе до запушване. За да отстраните мазнините, които са полепнали в канала, изсипете един-два литра гореща вода. Тя ще разтопи налепите.  Ако изсипаната гореща вода е недостатъчно, изсипете още няколко литра. След това е добре да промиете с пускане на водата от крана за няколко минути.

Ако каналът на мивката в кухнята се запушва често, причина за това може да бъде изсипването на мазнини. Не ги изхвърляйте нито в каналите, нито в тоалетната чиния. Те лесно полепват по тръбите на канализацията и привличат и всякакви други замърсявания.

 

Отпушване със солен разтвор

Друг начин, при който можете да пробвате отпушване с налични у дома продукти, е със солен разтвор. В тенджера пригответе разтвор от половин чаена чаша сол и четири литра вода. Поставете на котлона да се сгорещи, но не да заври, и изсипете в канала. Изчакайте да подейства, а след това пуснете водата от крана, за да промие.

 

Отпушване със солен разтвор

 

Отпушване с комбинация от сода бикарбонат и оцет

Реакцията между сода бикарбонат и оцет се използва при почистване на различни места у дома, но е ефективна и при отпушване на канализация. Първо трябва да изсипете в канала на мивката сода бикарбонат – половин до една чаена чаша, а след това чаена чаша оцет. Покрийте канала с хартия или с някакво капаче и изчакайте поне половин час, за да протече реакцията между двата продукта, която ще отпуши канала. Можете да изчакате до час, след което да пуснете вода от крана, за да промиете. При силно замърсен и запушен канал след изчакването на реакцията между содата и оцета може първо да изсипете няколко литра гореща вода, а след това студена вода от крана.

 

със сода бикарбонат и оцет

 

Отпушване с тел или спирала

В магазините продават домакински спирали за отпушване на канали. Те не са толкова ефективни, колкото професионалните спирали, защото нямат голяма дължина и към тях няма комплект от накрайници, както при професионалните. Но ако запушването в канала не е много навътре, с домакинска спирала или с тел можете да достигнете до него и да го разбиете. След това трябва да пуснете водата от крана, за да промиете.

 

Отпушване с тел или спирала

 

При запушен канал на мивка опитите за отпушване с домашни средства може да не помогнат. Затова се обадете на специалистите от екипа ни за отпушване на мивки. Не пробвайте с препарати от магазините. Химикалите в тях могат да повредят каналите ви, а може и да се изгорите, докато ги изсипвате или по време на протичането на реакцията.

За отпушване на канали на мивки разчитайте на нас – Интер Канали.