Как да отпушим канала в банята

В банята, която е може би най-използваното от всички членове на семейството помещение, лесно може да се получи запушване. Освен праха замърсяванията се отделят при миене, къпане, когато падат косми, малки количества сапун, шампоан и т.н. Особено бързо се стига до запушване, ако имате домашен любимец, когото редовно миете след разходка в банята. Всички тези замърсявания попадат в канала на пода или в каналите на мивката или душ кабината.

Още щом забележите забавяне на оттичането, трябва да вземете мерки. Трябва да се отпуши каналът, който е замърсен с наслагвания. Колкото повече се отлага, толкова по-голям е рискът от пълно запушване. А ако даден канал в банята се запуши напълно, е най-добре да разчитате на отпушване от специализирана фирма. Ние от Интер Канали ще извършим отпушване във всякаква степен, за да можете да ползвате банята и да се миете и къпете без проблеми.

 

Как да отпушим канала в банята

 

При запушване на канала на пода

Този канал се запушва много лесно, защото е на най-ниско ниво. Първо трябва да почистите сифона, а след това да проверите дали се получава добро оттичане. Но възможността за почистване от неспециалисти зависи от това, какъв е видът на сифона. Ако е с долно оттичане, лесно можете да вмъкнете тел или спирала, с които да разбиете наслагванията. Можете да проникнете и навътре в канала, защото запушването може да се образува и там.

Ако обаче сифонът на пода е със странично оттичане, вмъкването на уред, с който да проникнете през наслагванията и да ги разбиете, може да е много трудно. Тези сифони имат различно устройство. Затова, ако не сте сигурни, че можете да се справите, се обадете на нашите специалисти. Устройството на сифоните със странично оттичане е такова, че има специфика на начина, по който може да се вмъкне отпушващ уред. С тази специфика са запознати само професионалистите.

Ако не можете да вмъкнете уред за разбиване на натрупването, пробвайте със смес от домашни продукти, реакцията между които постига отпушване при начално запушване. Продуктите са сода бикарбонат – около чаена чаша, и оцет в същото количество. Първо изсипете содата, а след това оцета. Добре е да покриете канала с нещо, докато протича реакцията. След като изчакате половин до един час, изсипете вода, за предпочитане гореща, за да промиете.

 

При запушен канал на мивката в банята

И при мивката в банята замърсителите са същите – прах, косми, частици от сапун, както и частици от отпадъци при миене.

Първо трябва да проверите дали запушването не е в сифона. Трябва да го разглобите и да махнете замърсяванията. Преди да започнете разглобяването, поставете леген или кофа под мивката, защото ще изтече вода.

Ако и след почистването на сифона и монтирането му все още има проблеми с оттичането, трябва да се почисти каналът. И в такъв случай пробвайте отпушване с тел или спирала. Отпушването със сода и оцет също е ефикасно, ако натрупването на замърсявания не е вече солидно и да изисква намеса на фирма за отпушване на канализация.

След отпушването на сифона е задължително промиването на канала с голямо количество вода, най-добре гореща, за отмиване на всички остатъци.

 

При запушване на канала на душ кабината

Отпушването на този канал е по-трудно за неспециалисти и за да не се стигне до задълбочаване на проблема, потърсете ВиК специалисти. Те първо ще проверят дали има натрупване на замърсявания в самия сифон и ще го почистят. Ако това не помогне, ще отпушат канала, като разбият натрупаните в него замърсявания.

Препоръчваме ви механично отпушване с тел или спирала или отпушване със сода и оцет, защото ако използвате препарати със силни химикали, те могат да повредят канала.