Изпробвайте тези лесни трикове за отпушване на запушена мивка в кухнята

Причините за запушването на мивката в кухнята  могат да бъдат разнообразни, тъй като в при миенето в канала попадат хранителни остатъци, мазнини, косми и други замърсявания, от които  може да се намали оттичането на водата.

В тази статия ще ви представим няколко лесни трика, които можете да изпробвате за отпушване на запушена мивка в кухнята. Тези методи са достъпни и могат да бъдат изпълнени с минимални усилия и средства. Независимо дали предпочитате природни решения, химикали или дори професионална помощ, ще ви предоставим разнообразни възможности, от които можете да изберете в зависимост от сложността на проблема.

 

отпушване на запушена мивка в кухнята

 

Предварителни стъпки

Преди да започнете да използвате препоръките за отпушване на мивката трябва да сте наясно какви са причините за запушването в канала.

Някои проблеми с оттичането на водата могат да бъдат причинени от съвсем прости причини, които можем да разрешим без големи усилия. Първо, проверете дали сифонът под мивката не е пълен с хранителни остатъци или други замърсители. Изчистете го от всякакви мръсотии и пробвайте дали водата преминава свободно. Почистването може да реши проблема със запушването.

Запомнете, че винаги е добре да започнете с най-прости методи и постепенно да преминете към по-сложни или професионални решения, ако проблемът не бъде решен.

 

Метод с гореща вода и сода

Един от най-простите и ефективни методи за отпушване на запушена мивка в кухнята включва използването на гореща вода и сода. Този метод е достъпен и изисква минимални усилия и материали. Ето как можете да го приложите:

Топлата вода и сода се смесват, за да създадат естествен разтвор, който е ефикасен при по-леки запушвания на мивката. Содата има абразивни свойства и може да помогне да се разбият замърсяванията и пречките в тръбите, докато горещата вода помага да се разтворят мазнините и да се улесни оттичането.

Пригответе 1 ч. чаша вряла вода. Докато водата се загрява, вземете около половин чаша сода и я насипете в отвора  на мивката. След това, постепенно изсипете горещата вода. Можете да използвате чаша или кана, за да насочите водата точно в отводнителната тръба. Оставете сместа от сода и вода да действа в тръбата за около 15-30 минути.

Методът с гореща вода и сода е предимно предназначен за леки и средни степени на запушване на мивката. Той е лесен за приложение и не изисква специални материали или инструменти. Освен това, този метод е естествен и екологичен, без използването на химикали. Въпреки това, по-тежките случаи на запушване може да не бъдат решени само по този начин. Така че, ако проблемът не бъде решен след първото приложение на този метод, може да се наложи да изпробвате други методи или да потърсите помощ от професионалисти.

 

Използване на химически препарати за отпушване

В случаи, когато методите с гореща вода и сода не са достатъчни за отпушване на запушена мивка, може да се наложи да използвате химически препарати за отпушване. Тези продукти са специално създадени да разтварят и премахват замърсяванията в тръбите.

На пазара има множество продукти, предназначени специално за отпушване на мивки. Те съдържат активни съставки, които разграждат замърсяванията и облекчават оттичането на водата. При избора на химикал, внимавайте да изберете такъв, който е подходящ за вашата тръбна система и тип на запушването.

Преди да го използвате, внимателно прочетете и следвайте инструкциите на производителя. Обикновено трябва да налеете определено количество химикал в мивката и да го оставите да действа за определено време, след което да го изплакнете с вода. Важно е да следвате указаните предпазни мерки, като използването на ръкавици, защитни очила или вентилация на помещението.

Бъдете внимателни, защото неправилното използване или прекомерното количество химикал може да доведе до повреди на тръбната система или да предизвика опасности за вашата безопасност и здраве.

 

Природни и екологични трикове

Ако търсите алтернативни методи за отпушване на запушена мивка, които са природни и екологично приемливи, има няколко съставки, които можете да използвате вместо комерсиални химикали. Ето някои от тях:

  • Използване на смес от оцет и сода

Сместа от оцет и сода е един от най-популярните екологични методи за отпушване на мивки. Започнете, като насипете около половин чаша сода в отвора на мивката. След това, постепенно изсипете около половин чаша оцет в мивката. Ще се образува пяна и шум, което е нормално. Оставете сместа да действа в тръбата за около 30 минути, след което изплакнете с вода.

  • Алтернативни методи със съставки като лимонов сок или бакпулвер

Вместо сместа от оцет и сода, можете да използвате лимонов сок или бакпулвер (сода за хляб). Изсипете около половин чаша лимонов сок или бакпулвер в оттичащата част на мивката и оставете да действа за около 30 минути. След това изплакнете с вода. Тези съставки също разполагат със свойства, които помагат при отпушването на тръбите.

Екологичните трикове, базирани на природни съставки, са безопасни за околната среда, тъй като не съдържат агресивни химикали и токсични вещества. Освен това, те са лесно достъпни и евтини, тъй като използват обичайни съставки, които има във всяко домакинство.

 

Кога да се обърнете към професионален водопроводчик

В някои случаи, запушването на мивката може да бъде по-сериозен проблем, който изисква професионална помощ от водопроводчик.

Ако след използването на домашни методи или химикали не успеете да отпушите мивката или ако проблемът се повтаря редовно, е време да потърсите помощта на професионалист по отпушване на канали. Екипът на Интер Канали разполага със специализирани инструменти и опит, за да открие и отстрани сериозните запушвания и проблеми с канализацията.

 

Екипът на Интер Канали

 

Пренебрегването на сериозните проблеми с мивката може да доведе до по-големи повреди в канализационната система. Запушените тръби могат да причинят изтичане на вода, повреди на тръбите или дори навлизане на вода в стените или подовете. Това може да е свързано със сериозни ремонти и значителни разходи. Затова е важно да реагирате навреме и да потърсите помощ от професионалист.