Изпомпване на басейни – кога, колко често и как

Все повече собственици на имоти в София, околните села и вилни зони изграждат или инсталират басейни. Те могат да бъдат както надуваеми модели, така и големи стационарни конструкции от бетон или фибростъкло.

При изграждането на по-голям басейн всеки трябва да предвиди как ще се осъществява неговата поддръжка и най-важната част, от която е дренажът на водата.

Ето защо още при самото проектиране трябва да се обмисли внимателно коя е най-добрата възможност за изпомпване на водата и почистването на басейна.

 

Изпомпване на басейни

 

Кога се налага да се източва басейна

 • При малки басейни

Ако говорим за сгъваеми басейни, тогава водата трябва да се източва всяка година в края на лятото. Обикновено след активния сезон водата от басейна се изпомпва, за да се почисти и зазими съоръжението за зимата. Всичко това е необходимо да се направи, за да се предпази басейна от повреда в случай на замръзване на водата. Освен това така се осигурява възможност водата да бъде възможно най-чиста за следващия сезон.

Зазименият басейн трябва да е покрит със специална тента, за да се защити от външни замърсявания и задържане на вода от снеготопенето или валежите. Ако басейнът остане открит, има опасност от запушване на сифона и в такъв случай трябва да потърсите услугите на фирма за отпушване на канали, за да може да го вкарате отново в експлоатация. Така че едно покривало за басейна през зимата ще спести много време и усилия, когато стартирате новия сезон през пролетта. 

 • При големи басейни

При големите плувни басейни експертите препоръчват да не се източва водата за зимата, тъй като сезонните движения на земята могат да повредят празната конструкция на басейна. Водата предпазва цялостта и здравината на пода и стените.

 •  След зимния сезон

Много често преди зимата се източват басейните и на тях не се поставя покривало. В този случай на дъното на басейна се събира вода от дъждовете или снеготопенето. Освен вода остават тиня и мръсотия, която се натрупва от паднали листа, клони и други предмети. В този случай през пролетта преди новия сезон е необходимо да се изпомпи мръсната вода от дъното, за да не се стигне до запушване на отходния канал. Потърсете фирма, която е специализирана в отводняване на помещения.

Екипът на Интер Канали може да ви съдейства по всяко време със своето оборудване и специална цистерна с помпа, която да източи водата от басейна и да я отведе в специално определените за целта места, по сключен договор със Столична община за извозване на отпадни води.

 

 Колко често трябва да се изпомпва водата

 • При малки басейни

При надуваемите басейни с малък капацитет водата трябва да се източва по-често – два или три пъти седмично в зависимост от това колко се използва.

 • При големи басейни

При големите стационарни конструкции, снабдени с професионални пречиствателни станции, може да е необходим пълен дренаж само веднъж на 2-3 години. Това са басейните, които са снабдени със системи за обмен на вода, помпи, филтри, нагревателни устройства и други елементи. В този случай водата постоянно се обновява и пречиства, което позволява да се използват през целия сезон без пълно източване.

 • При замърсяване на басейна

Извън редовните цикли на изпомпване на водата от басейна има и редица случаи, при които се налага пълна подмяна на водата:

 • при замърсяване на водата с клони, листа, прах или други отпадъци;
 • при така наречения „цъфтеж“ на водата;
 • при появата на неприятна миризма и др.

 

Къде да се източи вода от големи басейни

 • Пускане на водата да изтича свободно

Водата от по-малките басейни, ако не съдържа агресивни химикали, може да се използва за напояване чрез инсталирането на специална помпа, или да се излее  директно на площадката. Трябва обаче да следи да не би вследствие на голямото количество вода да се стигне до преовлажняване на почвата.

 

 • Свързване към канализацията

Големите басейни могат при изграждането им да свържете към централната канализация. В този случай е важно да вземете предвид ъгъла на наклона на тръбите (ако системата се захранва с гравитация) или да инсталирате помпено оборудване.

Внимание! В районите, които нямат изградена канализация, обикновено за пречистване на отпадъчни води се използва септична яма или помпена станция. Те обаче са предназначени за определено количество отпадъчни води. Затова, ако цялата вода от басейна се източи в него изведнъж, това може да предизвика едновременно следните проблеми – резервоарът може да прелее или голямото количество вода може да убие микроорганизмите, които преработват отпадъчните води.

Ето защо нашият съвет е да изпускате водата на части, а не наведнъж цялата. Ако след изпускането на водата остане на дъното тиня или мръсотия, която може да запуши канала, се свържете с нас, за да изпомпаме мръсната вода и да се предотврати бъдещо запушване на сифона на басейна.