Запушване на течове на тръби

При теч от тръба е много важно той да се запуши колкото може по-бързо, за да се сведат до минимум рисковете от наводнение и щети. Течове се образуват поради механични повреди на канализационни и водопроводни тръби. Ако тръбите са метални, при корозия също се стига до течове.

При теч трябва спешно да се обадите на фирма за ВиК ремонти, за да извърши необходимите дейности и спре този теч. Специалистите от Интер Канали са в готовност за незабавно реагиране и спиране на теча.

Междувременно можете да вземете мерки за ограничаване на теча, докато дойде екипът ни.

 

Запушване на течове на тръби

 

При теч в съединение между тръба и фитинг

Ако течът се е появил в мястото на такова съединение, причината може да бъде неуплътняване. Уплътнете с тиксо, кълчища или друг подходящ материал.

Ако в мястото на съединяване има уплътняващ материал – лента, замазка или друг, той трябва да се отстрани, защото вече не изпълнява ролята си. След това уплътнете с подходящ материал, който имате под ръка.

Когато нашите специалисти дойдат на място, те ще използват подходящи начини и материали, за да уплътнят и да спрат теча.

 

Запушване на теч от тръба от ВиК специалисти

Нашите специалисти използват подходящи замазки, които имат консистенцията на пластелин. Обикновено използваме цимент, към който добавяме и други компоненти.

Преди да  нанесем уплътняващата смес, почистваме остатъците от старото уплътнение.

След нанасяне на уплътнението изчакваме до втвърдяването му. След това мястото се заглажда с шкурка. Отгоре се нанася слой боя.

 

Временно спиране на теч с дървен клин

Ако трябва до идването на екипа от специалисти да се спре теч от кран или да се запуши тръба с малък диаметър и ако имате на разположение дървен клин, можете да спрете теча с него. Вмъкнете клина в отвора и с чук го забийте навътре, за да се получи уплътняване.

 

Временно спиране на теч с лепило и фибростъкло

Първо мястото, което ще се уплътни, трябва да се подсуши. Лентата фибростъкло трябва да се увие около тръбата. Ширината й трябва да е най-малко 1,5 пъти диаметъра на тръбата. Отгоре трябва да се нанесе слой лепило. Преди лепилото да изсъхне напълно, уплътнението трябва да се закрепи допълнително със скоби, тел или други подходящи средства.

 

При теч от тръбопровод

И при теч от тръбопровод трябва да се постави уплътняващ материал, докато дойдат специалистите. Такива течове се спират от тях с използване на гумена лента, която се закрепва със скоби. За закрепване на временния уплътняващ материал до идването на екипа ни може да се използва жица, въже или маркуч, с които да се пристегне временното уплътнение. Всякакви остатъци от велосипедни гуми, парчета маркучи и изрезки от гума могат да послужат за уплътняване. Правилото е да се използва парче с ширина, която е равна най-малко на 1,5 пъти диаметъра на тръбата.

 

Уплътняване на пластмасови тръби

За спиране на теч в пластмасова тръба може да се използва парче тръба, което се разрязва по дължина, за да се получи плоскост, която се поставя върху мястото на теча. Мястото първо се почиства с шкурка, след това се нанася лепило и се поставя парчето разрязана тръба. То се притиска добре, за да залепне.

Дори да спрете успешно теча, обадете се веднага на екипа на Интер Канали, за да дойдат и да извършат професионален ремонт. Може да се наложи и да се смени цял участък от тръба, което е тежка задача. Колкото по-бързо се елиминират всички рискове от по-нататъшни течове, толкова по-добре.