Запушване на канализацията на душа: 5 основни причини

Има еднократни, досадни запушвания на канализацията, а има и постоянни запушвания, които понякога се връщат отново и отново, независимо какво правите. Тези проблеми могат да бъдат трайно решени, просто е въпрос на установяване на основната причина и предприемане на правилното решение. Така че, ако имате постоянни проблеми с канализацията, не се отказвайте още!

 

Запушване на канализацията на душа

 

Причини за честите запушвания на канализацията в банята

Когато дойде време да се изкъпете и да се почувствате освежени, не е забавно да се окажете в езеро с вода, защото канализацията се запушва през ден. Ако продължавате да търсите бързо решение и нищо не работи, проверете някои от тези причини:

 • Проблеми с вентилацията

Във водопроводната система има вентилационни отвори за освобождаване на въздушното налягане, което водата генерира, докато тече надолу по канала. Ако тези отвори се запушат или се натрупат отломки, вашият душ ще започне да се оттича много по-бавно от преди.

 • Грешен дренаж или размер на сифона

Размерът на вашата дренажна линия и сифон трябва да съвпадат (и да отговарят на разпоредбите). Това, което не искате, е 1,5” дренажна линия и 2” сифон, защото ще намалите потока на водата.

 • Запушване на сифона

Събирането на косми и козметични продукти като шампоани, гелове за душ и сапуни могат да се групират в сифона и да образуват блокаж.

Някои почистващи продукти с висока концентрация на химикали също могат да причинят наслагвания и да допринесат за запушването на сифона.

Малки твърди предмети или отломъци от строителни материали, ако попаднат в сифона, могат също да създадат пречки и блокажи.

За предотвратяване на запушването на сифона е препоръчително редовно да почиствате и поддържате канализационната система. Използването на решетки или филтри за канализационните отвори може също да помогне в задържането на някои от замърсителите, преди те да стигнат до сифона.

 • Запушване на канала

Ако водата във вашата област е твърда и с високо съдържание на минерали, те могат да се насложат в тръбите и да образуват котлен камък, който с течение на времето може да доведе до запушване.

Също така мръсотията, която се изхвърля през канализацията като косми и миещи препарит, могат да образуват преграда в тръбите и да образуват блокаж.

 • Запушване на главната канализация

Проблемът може да не е във вашия канал, а по-скоро в главната канализация. Това се случва с времето при при натоварени канализации в жилищни или обществени сгради, тъй като косата, мръсотията, мазнините и сапунът са склонни да се свързват.

Понякога основният проблем е от натрупване на минерали или корени на дървета, прорастващи през вашите подземни тръби.

Ако им разместване на тръби и връзки поради слягане на земните пластове и наклонът на тръбите е малък, това също може да създаде проблеми с канализацията в домовете.

 

Бързи съвети за предотвратяване на запушване на канала за душ

Ако сте на нашия сайт, вероятно сте опитали няколко различни метода за изчистване на задръстванията. Но знаете ли, че има и няколко стъпки, които можете да предприемете, за да изпреварите постоянните запушвания?

Нашите любими съвети за поддържане на канализацията чиста включват:

 • Уловители за косми

Лесен начин да намалите количеството косми и отломки, които се спускат в тръбите ви, е да поставите уловител за косми или дренажна мрежа над канала на душа. Необходимо е редовно да почиствате уловителя, за да избегнете подобни проблеми със запушване.

 • Вряща вода

Всяка седмица бавно изливайте няколко чаши вряща вода в тръбите, за да поддържате канала чист и да предотвратите натрупването на мръсотия.

 • Правилно изхвърляне на мръсна вода

Ако обикновено изхвърляте мръсна вода в канализацията, след като сте избърсали подовете или сте почистили четки, трябва да избягвате да правите това занапред. Мръсната вода като тази съдържа сапун, грес и други остатъци, които допринасят за запушването на тръбата.

Това са някои от най-добрите методи за почистване на по-малко запушване без химикали:

 • Сода за хляб и оцет: Изсипете приблизително една чаша сода за хляб в канализацията, последвана от една чаша оцет. Оставете сместа да кипи за няколко минути, след което сипете няколко литра вряща вода, за да промиете запушването.
 • Ваккум помпа: Удобен инструмент за употреба, който може да бъде полезен за по-малки запушвания в душа. Напълнете основата на душа с вода (така че гумената част на буталото да е под водата) и започнете енергично да помпате, така че да се създаде вакуум.
 • Дренажна змия: Лесно можете да намерите дренажна змия сравнително евтина в железарските магазини, въпреки че имайте предвид, че някои изискват електрическа бормашина, за да задвижите змията. Ако използвате змия на водопроводчик, просто пъхнете главата на змията в канала и я прокарайте през запушването. След като преминете през запушването, издърпайте змията обратно и отстранете всички остатъци.

В крайна сметка, най-добрият начин да се справите със запушването на канала на душа е да предотвратите това да се случи на първо място. Като следвате съветите в това ръководство, можете да поддържате канализацията си чиста и да работи гладко.

Не забравяйте, че ако имате проблеми с канала на душа, важно е да се справите с проблема възможно най-скоро. Запушеният дренаж може да доведе до повреда в канализацията и други проблеми, така че е най-добре да се погрижите за него, преди да се е влошило. Ако сте опитали всички тези методи и все още имате проблеми с канала на душа, време е да се обадите на професионален водопроводчик.

Не се колебайте да се свържете екипа на Интер канали, ако имате нужда от помощ за някой от тези проблеми! Ние сме тук, за да ви помогнем да поддържате дома си чист и да функционира правилно.